0346-556736

Schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek (1850-1950)

Anna Boch

(Saint-Vaast, Belgi 1848-1936 Elsene, Belgi)

Anna Boch (1848-1936) wordt gerekend tot het Belgisch impressionisme. Later in haar leven werd ze door het gebruik van sterke lichteffecten een ware Luministe. Boch werd geboren als oudste dochter van Victor Boch en Anne-Marie-Lucie Boch in de rijke industrile familie Villeroy & Boch, actief in de faence en keramische industrie.
Zij was het oudste kind van het gezin. Ze begon al op zeer jonge leeftijd te tekenen en te schilderen. Het gezin ging in de zomer op vakantie naar de Belgische kust. Toen haar moeder in 1871 stierf in Zwitserland, ging het gezin wonen in Brussel. Hier maakte Anna kennis met een aantal schilders.
Anna werd in 1876 door Isidoor Verheyden genitieerd in het plein-airisme. Zij bleven gedurende tien jaar samenwerken. Onder zijn invloed werd haar kleurenpalet lichter en begon ze met krachtiger toetsen te schilderen. Hij wekte bij haar een ware liefde voor de natuur en dit weerspiegelde zich in haar landschappen.
Ze debuteerde op het Salon van Brussel in 1880 en hield haar eerste persoonlijke tentoonstelling in de \"Cercle artistique et littraire\" in 1884.
In 1885 sloot ze zich als enig vrouwelijk lid, aan bij de avant-gardistische kunstkring XX (les Vingt/twintig) in  Brussel (1883-1893), gesticht door haar neef Octave Maus, waar ze kunstenaars als James Ensor en Jan Toorop ontmoette.
Het was echter vooral Theo van Rijsselberge die haar vanaf 1888 sterk benvloedde. Hij was in de ban van het licht en hij bracht zijn enthousiasme op haar over om dit impressionistisch licht weer . Dankzij de invloed van Van Rysselberghe kon zij in 1891 en 1892 deelnemen aan het \"Salon des Indpendants\" te Parijs.
Rond de eeuwwisseling ging ze regelmatig op reis naar Nederland, Itali, het zuiden van Frankrijk, Spanje en Marokko. Daar ontdekte zij nieuwe horizonten en vooral het licht dat zo verschillend was van het licht in eigen land. Bij deze reizen werd ze dikwijls vergezeld door haar broer, de kunstschilder Eugene Boch (1855-1941). Anna Boch toonde haar werken in 1907 in een retrospectieve in de \"Cercle artistique\" van Brussel en, in het jaar daarop, in de Galerie Druet in Parijs.
Na de Eerste Wereldoorlog veranderde haar techniek. Ze evolueerde nu meer in de avant-gardistische richting. Door gebruik van krachtiger, meer gecontrasteerde kleuren ging ze in de richting van het fauvisme, zonder echter tot deze kortstondige beweging te behoren. Als gengageerd kunstenares was ze zeer bijdetijds op het gebied van de schilderkunst, de decoratie en de muziek. Ze kwam in contact met de meeste grote namen uit de kunstwereld van die tijd.
Als ware mecenas bouwde ze een verzameling schilderijen op van haar kunstvrienden, met werk van onder meer James Ensor, Paul Guiguin en Paul Signac.
Anna Boch was de enige die ooit van Vincent van Gogh tijdens zijn leven een kunstwerk heeft gekocht, namelijk  De Rode Wijngaard in 1890.

   
© 2024 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring
//