0346-556736

Schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek (1850-1950)

Nel Klaassen

(Arnhem 1906-1989 Heemstede)

Petronella Hlne (Nel) Klaassen of Nel Bouwhuys-Klaassen (1906-1989) was actief als beeldhouwer, (wand)schilder, tekenaar en vervaardiger van mozaek.

Klaassen ontving haar opleiding bij de kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof, die haar in 1928 aanraadde verder te studeren bij Jan Bronner aan de Rijksacademie te Amsterdam.
In 1932 voltooide zij haar opleiding en in dat jaar won zij de prestigieuze Prix de Rome voor monumentale en versierende beeldhouwkunst.
Nel was lid van de kunstenaarsvereniging St. Lucas en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.
Met enkele andere kunstenaars was zij betrokken bij de interieurdecoraties van de passagiersschepen SS Nieuw Amsterdam (II) (parketintarsia\'s rookkamer in 1937) en Rotterdam (V) (1959) voor de Holland-Amerika Lijn, alsmede Willem Ruys (parketintarsia\'s voor publieksruimten in 1938) voor de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.
Als beeldhouwer was zij tevens werkzaam bij de bouw van de bankgebouwen van de Nederlandse Handel-Maatschappij in Amsterdam en Rotterdam (1950), de Amsterdamse Bank in Rotterdam (1950) en het warenhuis Bijenkorf in Den Haag.

Kenmerkend voor Nel Klaassen was haar onderzoekende geest en grote drang tot experimenteren. Zij beperkte zich niet tot beeldhouwen alleen, maar was ook actief als (wand)schilder, tekenaar en ontwierp mozaeken en wandkleden. In deze verschillende kunstuitingen werkte zij regelmatig samen met haar echtgenoot, de schilder Jaap Bouhuys (1902-1983), onder meer aan een serie gebrandschilderde ramen, die in 1951 geschonken werden door de gezamenlijke Nederlandse gemeenten bij de uitbreiding van het NVG-gebouw in de Paleisstraat 5 in Den Haag.
Daar maakten de ramen deel uit van de entreehal.

Het kubisme van George Braque en Pablo Picasso (met wie Jaap Bouhuys korte tijd samenwerkte) heeft zichtbaar invloed gehad op het werk van zowel Klaassen als Bouhuys.

Het werk dat haar karakter het best weergeeft heeft de nimf Daphne tot onderwerp. Van deze mythologische vrouw die zich niet wil laten vangen maakte zij talloze beelden. Expressief, levendig, maar toch ook onlosmakelijk vergroeid met de Hollandse klei. Het is het soort beeldhouwwerk dat je nooit eerder zag, maar waarvan je altijd al hoopte dat iemand het gemaakt heeft. Nel Klaassen heeft deze hoop bewaarheid.   
[Daphne]
Klaassen, Nel  
(Arnhem 1906-1989 Heemstede)
Daphne
26 cm hoog
Gips.
Prijsklasse: € 500 - 1000

   
© 2021 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring