0346-556736

Schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek (1850-1950)

Jan Verkade

(Zaandam 1868-1946 Beuron, Duitsland)

Jan Verkade (1868-1946) maakte deel uit van Les Nabis. Hij treedt in tot de kloosterorde in Beuron en verandert zijn naam in Willibrord Verkade.

Jan zijn vader was oprichter van de bekende koek- en beschuitfabriek Verkade. Na toestemming van zijn vader vertrekt Jan in 1887 naar Amsterdam, naar de kunstacademie. Hier sluit hij een blijvende vriendschap met Richard Roland Holst. Na twee jaar vertrekt hij van school, hij leert er tekenen, maar hij leert er niet hoe kunst tot stand komt.
Hij gaat naar Hattem, in de leer bij zijn zwager Jan Voerman. In die periode besluit hij voor een studiereis naar Parijs te gaan. In Parijs heeft hij contact met Meijer de Haan. Deze brengt hem op zijn beurt in contact met de Parijse avant-garde, met name Paul Gauguin en Paul Sérusier. Hij sluit vriendschap met Sérusier, die hem bij Les Nabis introduceert. Net als Gauguin schildert Verkade in strak omlijnde kleurige vlakken het Bretonse landschap. In april 1891, nadat Gauguin naar Tahiti vertrokken is, gaat Jan samen met de Deen Mogens Ballin naar Pont-Aven in Bretagne.
Het Bretonse landschap, zo anders dan het Nederlandse, imponeert hem en levert het onderwerp voor veel werk uit die tijd. Daarnaast probeert hij de boeren en hun eenvoud te vangen in zijn schilderijen, in een geïdealiseerd beeld van die levenswijze. Paul Sérusier komt ook naar Bretagne, zijn invloed is zichtbaar in het werk van Verkade: in het ontbreken van complementaire kleuren, in het veel toepassen van kleurnuances. Voor Jan Verkade waren religie en theosofie continu onderwerpen van gesprek zijn geestelijke onrust brengt hem steeds weer naar de kerk. Jan laat zich uiteindelijk dopen en gaat met zijn vriend Mogens Ballin naar Florence. Hij raakt geheel en al in de ban van Franciscus van Assisi, zijn vrome en eenvoudige leven. Ervan overtuigd dat een diepe geloofsovertuiging nodig is om echte kunst te kunnen maken, zoekt Verkade naar een religieuze groep waar hij zich bij aan kan sluiten.
In 1893 gaat hij naar het benedictijner klooster in Beuron, Duitsland. Helaas blijkt zijn creatieve geest niet echt in overeenstemming te brengen met de strikte wetten van de school van Beuron. In 1909 werd Verkade naar Jeruzalem gestuurd, waar hij de Kapittelzaal van het Klooster van de Maria Hemelvaart moest schilderen.
Hij probeerde nog jarenlang zijn inspiratie en bevlogenheid uit zijn tijd in Frankrijk terug te vinden. Maar in de Eerste Wereldoorlog eisten zijn taken als monnik steeds meer van zijn aandacht, en steeds minder tijd besteedde hij aan de kunst. In 1917 schreef hij het eerste deel van zijn autobiografie: Van ongebondenheid en heilige banden.Werk van Verkade is met name in musea in Frankrijk en Zweden te vinden, wandschilderingen zijn nog te vinden in Aichhalden, Heiligenbronn en in Wenen.
Verkade stierf in 1946 in het klooster in Beuron.


   
[De weg naar Gethsemani]
Verkade, Jan  
(Zaandam 1868-1946 Beuron, Duitsland)
De weg naar Gethsemani
23 x 33 cm
Olieverf op doek (marouflé), gesigneerd. Datering ca. 1909-1910
Prijsklasse: € 10.000 - 25.000

   
© 2025 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring
//