0346-556736

Staand naakt met draperie

Han Wezelaar
(Haarlem 1901-1984 Amsterdam)

Staand naakt met draperie
92 cm h.
Brons (ca. 1942) N.B. Uniek gietsel.
Henri Matthieu Wezelaar was een Nederlandse beeldhouwer. Hij wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van het modernisme.
Van 1918 tot 1922 liep Han Wezelaar de Rijksschool voor Kunstnijverheid door, aangemoedigd door de schilder Herman Kruyder. In 1925 werkte Wezelaar gedurende drie maanden werkte in het atelier van Ossip Zadkine, hij was zijn eerste leerling. Al gauw werd het huis van Wezelaar in Parijs een ontmoetingsplaats voor andere Nederlandse kunstenaars die over de grens wilden kijken.
In 1929 ontmoette Wezelaar Aristide Maillol en Charles Despiau. Zij waren meer gericht op de classicistische beeldhouwkunst en Wezelaar stopte met zijn expressionistische Zadkine-stijl. Met een expositie enkele jaren daarvoor in het Stedelijk Museum had hij zijn kwaliteiten al voor zich uit gestuurd en een expositie in 1935 beklonk het succes. Zijn Franse stijl schudde de gevestigde beeldhouwers wakker: zij waren nog bezig in de stijl van de Amsterdamse school vol van Socialistische symboliek. Wezelaar werd de voorman van de beweging die het beeld weer wilde losweken van de verheven symboliek en bouwbeeldhouwkunst.
Prijsklasse: € 5.000 - 10.000
Verkocht

© 2024 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring
//